Implică-te în flashmob „ZEBRA 5: Nu transformați cortegiile oficiale în cortegii funerare!”

Data publicării: septembrie 25, 2018

Implică-te în flashmob „ZEBRA 5: Nu transformați cortegiile oficiale în cortegii funerare!”

În perioada 1 – 7 octombrie 2018 în Moldova are loc ediția a XII-a a Săptămânii Naționale a Voluntariatului. În patru ediții precedente au fost organizate „Operațiunile ZEBRA”, evenimente de sensibilizarea privind reducerea stresului în trafic și prevenirea accidentelor rutiere. „ZEBRA” constă în implicarea, în mod voluntar, a cetățenilor la organizarea unui flashmob pentru promovarea siguranței în trafic și distribuirea concluziilor acțiunii respective.

Evenimentele recente din Moldova au pus pe agenda publică subiectul nerespectării sistematice a regulilor de circulație de către Serviciul Pază și Protecție de Stat. Luând în considerație că tot mai mulți oameni au relatat că au suferit din cauza faptului că cortegiile demnitarilor de rang înalt depășesc limita de viteză, ies neregulamentar de pe banda de circulație etc. – se pare că, din nou, este nevoie de voluntari pentru a promova respectarea legislației rutiere și a bunului simț în trafic. Astfel, Coaliția pentru promovarea legii și activităților de voluntariat (Coaliția Voluntariat) anunță deschiderea SNV 2018 cu acțiunea „ZEBRA 5: Nu transformați cortegiile oficiale în cortegii funerare!”.

Recomandăm persoanelor care vin la flashmob să poarte ținute negre sau albe (simbolizând zebra). Rugăm insistent persoanele care vor promova evenimentul, vor participa la eveniment și / sau vor distribui informația post-eveniment să folosească texte succinte, clare, respectuoase. Încurajăm persoanele care vor putea să ajungă la flashmob să vină cu pancarte la temă, de ex.:

  • Cortegiu prezidențial ≠ situație de accident;
  • Respectă participanții în trafic;
  • Viața are prioritate etc.

Solicităm Parlamentului să discute, chiar la început de octombrie 2018, abuzurile comise de Serviciul Pază și Protecție de Stat. Cerem legislativului să vină cu un mesaj clar despre faptul că viața fiecărui om, care circulă pe drumurile din Republica Moldova, este importantă.

Evenimentul se va desfășura luni, 1 octombrie 2018, în pauza de prânz de la 13:00 – 14:00. Participanții se vor întruni la ora 13:00, Parlamentul R. Moldova, intrarea centrală, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 105.

Persoane de contact:

Antonița Fonari, Directoare, Platforma pentru Cetățenie Activă (CAP): 079 450 028

Andrei Gaiu, Director, Asociația „Tinerii pentru dreptul la viață” (TDV): 069 667 952

Nicolae Procopie, Coordonator politici publice, TDV / Coaliția Voluntariat: 0​79 450 027

 

Sursă foto: ZEBRA 2.

Informații despre ZEBRA 1 pot fi accesate aici. / Informații despre ZEBRA 3 pot fi accesate aici. / Video despre ZEBRA 4 poate fi accesat aici.