Trei ani de restricții pentru fumat în Moldova. Cum respectă cetățenii legea

Data publicării: iunie 4, 2019

Trei ani de restricții pentru fumat în Moldova. Cum respectă cetățenii legea

Acum trei ani, pe 31 mai 2016, intra în vigoare una dintre cele mai importante prevederi ale Legii privind controlul tutunului, care restricționa drastic fumatul în o serie de locuri publice deschise și semi-deschise.

Deși eforturile de a ne proteja de fumul de țigară sunt mari, speranța la o gură de aer curat rămân adesea neîmplinite. Fumători pot fi observați aproape oriunde, chiar dacă amenzile pentru încălcarea legii sunt destul de usturătoare – între 1.500 – și 2.000 de lei.

Ca să înțelegem mai bine dacă legea anti-fumat este sau nu respectată, am hotărât să-i întrebăm pe oamenii care fumează, ce cred despre modul în care aceasta e pusă în aplicare. Dar din păcate majoritatea fumătorilor, după ce auzeau subiectul ori stingeau țigara și fugeau, ori fugeau cu tot cu țigara aprinsă. Iată ce ne-au spus însă cei mai curajoși dintre ei.

 „Eu știu despre legea anti-fumat. Nu mă filmați. Eu stau la 10 metri de la stație, vă rog să măsurați. Eu sunt de acord cu această lege, deși toată viața fumez. Legea trebuie respectată”, ne spune un domn care fumează în plină stradă pe unde trec zeci de oameni, dar la o distanță corectă de la stație, precum e prevăzut de lege.

O doamnă ne mărturisește că după ce risca să primească o amendă, este mult mai atentă să nu încalce legea.

„Eram lângă ASEM și fumam. Vizavi era o patrulă de poliție, când s-au apropiat și mi-au cerut actele. Nici nu bănuiam care era cauza. Mi-a luat mult timp să-i conving să nu mă amendeze și să mă ierte” povestește femeia.

Un alt domn care stă așezat pe banca din  scuarul magazinului UNIC, ne spune că a venit în Moldova din Rusia și nici nu bănuia că avem așa lege.

„Eu mă uit că toți fumează, fumez și eu. Poate la voi și există legea care interzice fumatul în locurile publice, dar din câte văd fumează toți și peste tot”, se arată nedumerit călătorul.

Doi tineri, în uniformă de culoarea kaki, care stau pe o bancă alăturată, ne spun că fumători sunt mulți și pe lângă faptul că au fost introduse restricții ar trebui, cred ei, să fie amenajate și locuri pentru fumat.

„Eu știu legea și restricțiile, și le respect. De obicei fumez lângă o urnă. Dacă trece un copil, eu mă feresc de dânsul”, ne spune unul dintre tineri.

Un alt tânăr l-am găsit ascuns după o gheretă. „Eu nu stau în mijlocul străzii, vedeți, eu m-am dat la o parte.” Și acest bărbat crede că ar trebui amenajate locuri speciale pentru fumători, altfel toți fumează pe unde apucă și unde vor ei.

Deși cei intervievați nu au simțit pe ei aplicarea buchiei legii, în acest an, potrivit datelor IGP, au fost întocmite 305 procese verbale pentru contravenții privind fumatul în locurile publice. Aceleași date ale IGP arată că anul trecut, din acest motiv, au fost aplicate amenzi în valoare de 460.000 lei, iar de la intrarea în vigoare a modificărilor legii, în 2016, au fost întocmite peste 14 mii de procese verbale pentru contravenții asemănătoare și aplicate amenzi de peste 17 milioane de lei, atât persoanelor fizice cât și celor juridice.

„Cetățenii trebuie să înțeleagă că odată cu intrarea în vigoare a prevederilor și modificărilor la lege, precum și publicarea acestora în Monitorul Oficial, se consideră că orice persoană cunoaște legea”, ne spune Dorel Nistor, Șeful Secției Interacțiune Comunitară din cadrul IGP.

Dorel Nistor ne îndeamnă să telefonăm la 112, dacă sesizăm vreo încălcare și ne dă câteva recomandări.

„Dacă vecinul fumează pe scara blocului, și asta deranjează alți vecini, în primul rând discutați cu persoana dată. În cazul în care aceasta nu reacționează și permanent încalcă legea, acțiunile fumătorului trebuie documentate ori înregistrate video, fotografiate sau înregistrate audio. Materialele trebuie prezentate organelor de drept, celor de la Sănătate Publică și la poliție”, a explicat Dorel Nistor.

În 2018, Agenția Națională pentru Sănătate Publică a efectuat 1.471 controale în magazinele și buticurile în care se vând produse din tutun. În 623 dintre ele au fost depistate încălcări ce țin de: publicitate și promovarea produselor de tutun – 21,7 %, prezența în comercializare a produselor din tutun fără avertismente de sănătate combinate – 10,0%, fumatul în locuri publice închise – 9,5%. Însă cea mai înaltă cotă de încălcare a prevederilor legislației – de 58,7 % – a  ținut de vânzarea către minori a produselor din tutun și a celor conexe.

„Noi nu avem la fel de mare competențe cum le are poliția. Noi suntem restricționați în drepturi de a primi informații personale de la persoane. Din 212 procese verbale, câte au fost întocmite, doar 48 au fost întocmite de colaboratorii agenției. Restul dosarelor au venit de la poliție pentru a fi examinate. Poliția a întocmit procesele verbale, noi am avut misiunea să le examinăm și să constatăm, dacă într-adevăr a fost încălcată legea”, afirmă Cristina Magu-Spînu, Inspector Principal la Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

În același timp, a ținut să precizeze Cristina Magu-Spînu, inspectorii verifică în primul rând activitatea de întreprinzător și dacă aceștia respectă legea.

Inspectorii se sesizează, dacă pe masa lor ajunge vreo petiție în care se spune, de exemplu, cineva fumează în scara blocului. Ei merg la fața locului ca să discute cu fumătorii pe numele cărora a fost făcută plângerea și întocmesc un proces verbal, dacă persoana prezintă actele de identitate. Dacă nu, atunci munca inspectorilor se complică, a mai explicat inspectorul principal de la ANSP.

Problema cea mare în blocurile locative, spune Cristina Magu-Spînu, este că oamenii pot fuma în propria locuință sau la balcon, iar legea nu prevede restricții din acest punct de vedere.

„Dacă un om fumează la el în casă, prin hota de evacuare, aerul pătrunde la vecini. Vecinul suferă, dar nu avem pârghii pentru a interveni și a rezolva situația dată. Omul este în casa lui, spațiu privat. Deși hotele sunt un bun comun, legea nu prevede interzicerea fumatului în spații private. Sau daca se fumează la balcon și la voi e deschis geamul, voi inhalați tot fumul care vine de la vecin”.

La fel e și cu fumatul lângă ușa închisă, adică de la intrarea în bloc, care la fel este de uz comun. Când e închisă, spune Cristina Magu-Spînu, ai voie să fumezi lângă ea. Când e deschisă, nu. „Nu este posibil de prins momentul când ușa se deschide și de amendat persoana, pentru că anume în acel moment se încalcă legea”, a precizat inspectorul.

Nevoia adoptării restricțiilor în ceea ce privește fumatul, afirmă specialiștii de la sănătatea publică, a reieșit din numărul mare de îmbolnăviri și decese cauzate de fumat. Fumatul este responsabil de cele mai multe dintre cazurile de cancer depistate la plămâni, precum și de cazurile de accidente vasculare cerebrale sau infarct miocardic.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, consumul de tutun și expunerea la fumul de tutun cauzează anual în Moldova aproximativ 4.700 de decese (cca. 12% din totalul deceselor). Peste 60% sunt decese premature și afectează persoane cu vârsta aptă de muncă. Bolile cauzate de consumul de tutun fiind: bolile cardiace, cancerul (îndeosebi cancerul pulmonar), bolile cerebrale, diabetul zaharat, bolile pulmonare distructive cronice, ateroscleroza. La nivel global, tutunul este responsabil de circa 8 milioane de decese anual, inclusiv un milion de decese cauzate de expunerea la fumul de tutun (fumatul pasiv).

Medicii spun că tutunul este periculos sub orice formă de consum și toate produsele din tutun afectează grav sănătatea plămânilor. Fumatul dublează riscul dezvoltării tuberculozei și crește numărul deceselor din cauza insuficienței respiratorii. Copiii expuși la fumul de tutun sunt mai predispuși să dezvolte astm bronșic și să sufere mai frecvent de accese severe de astm.

Sursa: www.sanatateinfo.md

Sursa imagine: World Health Organization in Moldova Facebook page