9 motive (cel puțin) pentru care țigările electronice și dispozitivele IQOS trebuie reglementate la fel ca și celeltate produse din tutun

Data publicării: iulie 16, 2019

9 motive (cel puțin) pentru care țigările electronice și dispozitivele IQOS trebuie reglementate la fel ca și celeltate produse din tutun

Miercuri, Comisia parlamentară pentru protecție socială, sănătate și familie va organiza dezbateri publice pe marginea propunerilor legislative de modificare a pachetului de legi antitutun, car prevăd excluderea oricăror privilegii pentru dispozitivele de tutun care nu ard, promovate ilegal de fosta guvernare.

Esența studiilor existente privind minimizarea riscurilor în utilizarea noilor forme de fumat poate fi ușor distorsionată. Anul trecut, când a dat undă verde promovării produselor IQOS, ex-ministra Sănătății, Silvia Radu, și-a permis să spună că aceste dispozitive sunt mai puțin dăunătoare decât țigările clasice, aceasta fiind o declarație mult prea riscantă, dar și eronată, mai ales din poziția de demnitar de stat. Am selectat câteva argumente, întărite de studii și de experiența altor state, pentru care Guvernul Maia Sandu trebuie să reglementeze noile dispozitive pentru fumat foarte strict, iar aceste măsuri să proteje sănătatatea celor care nu realizează încă care sunt riscurile la care se expun, utilizând țigările electronice sau IQOS.

Produsele din tutun care nu arde iQOS, GLO, țigaretele electronice și narghile fără tutun s-au poziționat puternic pe piețele europene, fiind preferate în special de tineri, creând impresia de deschidere către noile soluții la viciul fumatului care promit să dăuneze mai puțin și chiar să descurajeze dependența de fumat. Cu o viteză fulminantă, iar acum numeroase state europene au ajuns în situația de a se afla în pragul unor epidemiii de consum a dispozitivelor de fumat  care nu ard, fără să reușească să ia măsurile legale necesare.

Declarațiile producătorilor (Philip Morris International) că aceste produse ar fi mai puțin dăunătoare sunt un fals ce induce în eroare nu numai consumatorul ci și guvernele care trebuie să emită decizii ferme de reglementare a lor.  Până în prezent nu au fost prezentate probe că produsele din tutun care nu arde ar fi mai puțin nocive decât produsele tradiționale de tutungerie. Și pentru că companiile de tutun s-au pregătit din timp către lansarea noului produs pe piață, cea mai mare parte a cercetărilor existente la moment sunt realizate cu susținerea lor financiară. În aceste studii se stipulează că în comparație cu țigările standard în produsele din tutun care nu arde este considerabil redus volumul și puterea de exercițiu a componentelor toxice și potențial nocive.

Însă experiența internațională sub acest aspect, estimările experților Organizației  Mondiale a Sănătății și rezultatele de analiză asupra celor declarate de către compania Philip Morris International cu referire la iQOS către Agenția pentru Alimentație și Medicamente din Statele Unite (FDA) denotă despre necesitatea de a reglementa noile produse din tutun, inclusiv a celor din tutun încălzit:

1. OMS a stabilit că a produsele care nu ard fac parte din categoria produselor de tutungerie:

Prin Decizia sesiunii a 8-a a Conferinței Părților Convenției-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind controlul tutunului (1-6 octombrie 2018, Geneva) toate noile produse din tutun (inclusiv produsele din tutun care nu arde) au fost recunoscute ca fiind produse de tutungerie. Aceasta înseamnă că produsele elaborate și lansate recent cum ar fi cele din tutun care nu arde (iQOS, GLO) cad sub incidența acestei decizii și deci sunt reglementate prin interdicții, inclusiv prin cele stipulate în art. 8 și 13 ale CCCT a OMS.

2. Nu există probe științifice că IQOS este mai puțin dăunător decât țigările clasice

Declarația companiei Philip Morris International despre așa-zisul risc atenuat al iQOS comparativ cu țigările obișnuite, care a fost promovată în decembrie 2016 la FDA nu a reușit să treacă nici de prima barieră. Comitetul Științific Consultativ FDA pentru produsele din tutun a emis verdictul  (5 contra 3) că „Philip Morris International nu a putut aduce probe științifice pentru riscul redus al iQOS”. Mai mult, expertiza multidimensională efectuată, analiza științifică și coroborarea  informației asociate au depistat date care au compromis serios cele declarate cu referire la iQOS și au discreditat compania Philip Morris International în fața experților, și anume:

după 23 din cei 24 de biomarcheri de nocivitate pentru organismul uman (inclusiv cei de mare forță cum ar fi iritația, inflamația, hipoxia, colesterolul, trigliceridele, presiunea sangvină, funcția pulmonară), declarați de Philip Morris International, nu s-a atestat vre-o ameliorare statistic validă la compararea cu țigaretele obișnuite, ceea ce  denotă că nocivitatea iQOS este analogică cu cea a țigaretelor. În studiile efectuate pe oameni în SUA, care au fost prezentate către FDA de  compania Philip Morris Internațional diferențele dintre biomarkerii inflamației și trombogenezei la fumători și la consumatorii de iQOS nu sunt statistic semnificative. Statistic inconcludente s-au dovedit și diferențele dintre fumătorii de rând și consumatorii de  iQOS  după indicii inflamației (leucocite sanguine, proteina C reactivă), cei ai coagulării sanguine (fibrinogenul), ai stresului oxidativ (prostaglandina 8-epi-PGF2α, 11-dehydro-tromboxane B2 – 11DTXB2), metabolismului lipidic (colesterol total, lipoproteine de densitate joasă, trigliceride, anolipoproteina А1, anolipoproteina B), precum și după parametrii presiunii arteriale și ai funcției pulmonare. În eșantionul american s-au dovedit statistic invalide 23 din totalul de 24 de teste și doar un singur indicator – molecula solubilă de adeziune ICAM1 – s-a constatat statistic semnificativ mai redusă la consumatorii de  iQOS comparativ cu fumătorii de țigări obișnuite. Cu toate acestea, într-un număr mare de teste statistice, 5% din falsuri statistic semnificative sunt un rezultat așteptat. De remarcat că în declarație nici nu au fost pomeniți biomarcherii oncologici.

3. Fumul emanat de IQOS  conține substanțe cancerigene, unele în proporție și de 1000 %

În studiile declarate de compania Philip Morris International au fost prezentate doar date selective și au fost camuflate probele cu referire la alte 56 de ingrediente ale fumului emanat de iQOS, date care sunt obligative pentru relevanța expertizei FDA. De altfel, printre cele 56 de ingrediente ignorate se regăsesc și substanțe cancerigene (pentru 22 dintre acestea concentrația s-a atestat elevată cu  200%, iar pentru alte 7 – cu peste 1000% . 50 dintre ingredientele nocive nedeclarate de către compania Philip Morris International sunt cancerigene necondiționate și prezintă pericole serioase pentru om.

4. IQOS poate fi mai periculos și decât țigările clasice

Unele dintre ingredientele nedeclarate se referă la clasa de toxice majore și depășesc indicatorii țigărilor tradiționale cu peste 50%. De exemplu, particulele de carbon nesaturate  (2-cyclopenten-1,4-dione), particulele  dicarbonice 1,2 (cyclohexane, 1,2-dioxo), furani (5H furanone) și epixidele  (anhydrolinalool oxide).  Apariția acestor particule în aerosolulemis de aceste țigări s-ar putea datora aditivilor alimentari expuși degradației termice. De exemplu, furanii (5H furanone)  sunt un aditiv alimentar care inhibă apetitul și lezează ADN celular,  iar furanmentanolul (aditiv alimentar cu gust de caramelă) provoacă iritații și inflamarea mucoasei oculare, nazale, laringiene și a pielii, tot acesta are efecte adverse asupra sistemului nervos central.  Unele dintre ingredientele trecute cu vederea de către compania Philip Morris International sunt niște substanțe poluante. De ex.  3-clor-1,2 propanediol, care este un poluant, dar care în concentrații crescute se manifestă cu efecte mutagene (după 2 ani de expunere la această substanță  șoriceii  masculi dezvoltă cancer renal și testicular).  Ingredientele de genul 1,2,3-propanetirol, diacetină sunt niște solvenți în procesul de decafeinizare a cafelei.

– stic-kitul pentru iQOS este încălzit până la 350 de grade – temperatură la care are loc dezintegrarea pirolitică a structurilor organice. În dispozitivul iQOS complexele organice toxice volatile, inclusiv formaldehida, acetaldehida și acroleina, se formează în timpul oxidării substanțelor umidifiante (propilenglicol și glicerină). Un proces analogic are loc și la fumarea țigării electronice. Concomitent și aditivii alimentari chimici ce se conțin în țigara electronică și se expun la procesare termică  sporesc  nivelul de aldehide toxice în fumul emis de țigara electronică .

Produsele din tutun care nu arde HEETS pentru utilizare prin iQOS plasate pe piața Republicii Moldova  conțin 0,47-0,52 mg de nicotină per stick, 4,3-5,7 mg gudron per stick și 0,2-0,3 mg monoxid de carbon per stick. Spre comparație, în diferite mărci de țigarete obișnuite cu filtru, conținutul de nicotină variază la nivelul de 0,01- 0,9 mg per bucată, gudron – 0,5 – 10 mg per bucată și monoxidului de carbon – 0,5-10,0 mg per bucată.

5. IQOS atacă inima și arterele

 Asemeni țigărilor electronice,  iQOS utilizează aerosolii de particule ultradisperse pentru transportarea nicotinei. Aceste particule provoacă afecțiuni cardiace și ale plămânilor, fiind periculoase chiar în doze mici. Savanții au confirmat deja efectele adverse ale aerosolilor  iQOS asupra alveolelor. În condiții de laborator (in vitro) epiteliul bronhic uman a fost tratat cu aerosoli emanați de trei produse tabagice Philip Morris International: iQOS (produse din tutun care nu arde), țigaretă electronică  (MarkTen) și fumul de țigară obișnuită (Marlboro Red) cu nivele comparativ  egale de  nicotină. iQOS au demonstrat o citotoxicitate mult mai înaltă decât cea a țigărilor electronice, dar mai diminuată decât a țigaretelor obișnuite.

Studii independente au demonstrat acțiunea lezantă a iQOS asupra arterelor, comparabilă ca forță cu cea a țigărilor tradiționale, efect care se consideră un factor cheie pentru declanșarea afecțiunilor cardiovasculare (infarct miocardic, boala ischemică a inimii).

6. Studiile producătorilor asupra propriilor produse nu sunt credibile

Precum s-a menționat anterior, cele mai multe din cercetările ce vizează acțiunea tutunului încălzit fără ardere asupra sănătății umane se inițiază și se finanțează de către companiile producătoare de tutun și de noi articole tabagice, ca de ex. Philip Morris  International. Deja acest fapt denotă prezența conflictului de interese și invocă dubii privind  obiectivitatea și veridicitatea rezultatelor raportate. Astfel în eșantionul japonez între consumatorii de iQOS și fumători s-au determinat diferențe statistic concludente pentru 3 din cele 13 teste. Și asta în timp ce  studiul  comparativ vizând acțiunea consumului de iQOS asupra organismului s-a desfășurat în Japonia cu evidente încălcări metodologice.

7. Țigările electronice sunt interzise în 30 de state, iar alte 65 au introdus reglementări 

În conformitate cu pct. 25 al raportului OMS, țigaretele electronice au fost interzise în 30 din cele 195 de state membre ale OMS (cca 15%), iar alte 65 de guverne au adoptat deja unele măsuri de reglementare sub acest aspect. În 20 de state țigaretele electronice sunt reglementate fie ca produse terapeutice fie ca mărfuri de consum, în funcție de conținutul de nicotină. În 18 state acestea sunt reglementate ca produse tabagice, iar în 31 – ca  produse de consum. În țările ce urmează pentru țigaretele electronice a fost interzis consumul în locurile publice: Argentina, Austria, Brazilia, Brunei, Columbia, Indonezia, Iordania, Malaysia, Mexic, Oman, Panama, Qatar, Singapore, Tailanda, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Uruguay, Venezuela, inclusiv și vânzarea acestora – în Tailanda, Arabia Saudită, Grecia, Cambogia, Kuwait, Liban, Lituania, Mauritius, Nicaragua, Bahrein, Insulele Seychelles, Surinam.

8. Substantețe din narghilele tot pot provoca cancer

Fumul generat de o narghilea cu preparate care nu conțin tutun produce aproape cantități identice de monoxid de carbon (CO), hidrocarburi aromatice policiclice (PAH) și aldehide volatile (VA) ca și o narghilea cu produse din tutun, prin urmare afirmațiile precum că fumatul narghilelei fără tutun nu are efecte nocive sunt înșelătoare. Au fost comparate emisiile toxice la utilizarea narghilelelor pe bază de tutun și fără tutun și în acest scop, în condiții de laborator a fost înregistrat modelul comportamental de expirare a fumului, fiecare participant fumând narghilea pe un produs pe baza de tutun și unul pe baza de fără tutun cu arome. Rezultatele studiului au fost fără echivoc: în timp ce nicotina, substanță ce provoacă dependență, a fost depistată doar în fumul din narghilelele pe un produs din tutun, fumul produs de ambele narghilelele (cu tutun și fără tutun) conținea cantități aproape egale de substanțe toxice ce provoacă cancer, boli cardiovasculare și pulmonare.

În conformitate cu punctul 18 din FCTC/COP/7/10 (raportul Organizației Mondiale a Sănătății prezentat la sesiunea șaptea părților CCCT (Delhi, India, 7-12 noiembrie 2016) experții OMS au recomandat ca pentru utilizarea dispozitivelor narghilea să fie aplicate același interdicții în localuri de alimentație publică și agreement (spații închise) ca la celelalte produse din tutun (indiferent de compoziția amestecului care este consumat în narghilea).

În plus, în cadrul Hotărârii, litera (e), ale celei de-a șaptea sesiuni a Conferinței Părților CCCT (FCTC/COP7 (4), părțile sunt invitate să includă cu strictețe utilizarea dispozitivelor narghilea în locuri publice în temeiul articolului 8 din CCCT și al Ghidurilor sale. Prin urmare, această prevedere indică interzicerea fumatului nu numai a produselor din tutun, dar și utilizarea directă a dispozitivului narghilea.

9. Narghileaua este o sursă de infecții

În conformitate cu controalele efectuate la obiectivele de alimentație publică (baruri, restaurante etc.) realizate în 2013 de Comitetul de stat de supraveghere sanitară și epidemiologică din Republica Kazahstan, în tuburile (țevile) de la dispozitivul narghilea și în soluția utilizată în interiorul dispozitivului au fost identificate Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, mucegai, ciuperci de drojdie, Staphylococcus aureus. Conform rezultatelor examinării sanitare și epidemiologice a țevilor de la dispozitivul narghilea, a lichidelor din dispozitiv și a amestecurilor pentru fumat Medicul sanitar-șef de stat al Republicii Kazahstan a emis Hotărârea din 14 martie, 2013 nr. 6 „Privind interzicerea fumatului de Narghilea în locuri publice”.

În țările din regiunea europeană fumatul narghilelei în locuri publice este interzis complet în Estonia, Norvegia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Israel.

Sursa: www.sanatateinfo.md

Sursă imagine