Produsele din tutun care nu ard vor fi supuse acelorași reglementări ca și țigările

Data publicării: iulie 19, 2019

Produsele din tutun care nu ard vor fi supuse acelorași reglementări ca și țigările

Produsele din tutun care nu ard vor fi supuse acelorași reglementări ca și țigările. Parlamentul a aprobat în prima lectură, în ședința plenară de astăzi, 19 iulie 2019, modificări la Legea privind controlul tutunului, Codul contravențional și Codul fiscal.

În legislație vor fi incluse două noțiuni noi ”aerosol de produs din tutun și produs conex”, „țigaretă pentru dispozitiv de încălzire a tutunului” și modificări la noțiunea ”fumat”. Totodată, pe fiecare ambalaj al produselor din tutun care nu arde vor fi plasate avertismentele „Acest produs din tutun dăunează grav sănătății și creează dependență. Renunță acum!” şi ”Acest produs din tutun conține gudron, nicotină, monoxid de carbon și alte substanțe nocive, care dăunează grav sănătății și creează dependență.”

Parlamentul a mai aprobat revenirea la norma inițială, aprobată în 2015, care protejează copiii de tutun prin eliminarea alimentelor sau caracteristicilor produselor din tutun care să facă asociere cu produsele alimentare, cosmeticele sau jucăriile. Totodată, au fost aprobate modificări și completări care să asigure norme echitabile pentru produsele din tutun și produsele din tutun care nu arde cu referire la retragerea licenței.

Deputații au mai aprobat modificări la Codul fiscal, prin care se aplică același mod de calculare a accizelor și cotă a accizelor pentru țigaretele pentru dispozitive de încălzire a tutunului ca și la țigaretele cu filtru.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020, oferind timp industriei de produse de tutun care nu arde să se conformeze reglementărilor. Produsele din tutun care nu arde plasate pe piață până la intrarea în vigoare a legii vor fi comercializate până la epuizarea stocului.

Rezoluția Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din 6 octombrie 2018 recunoaște că produsele de tutun de tip „heat-not-burn” sunt produse din tutun care cad sub incidența Convenției Cadru a OMS privind Controlul Tutunului, ratificată de Parlamentul Republicii Moldova.

Sursa: www.parlament.md

Din partea societății civile la ședință au asistat:

1. Platforma pentru Cetățenie Activă și Parteneriat pentru Drepturile Omului (CAP), reprezentată de Antonița Fonari, Directoare Executivă; dar și Președinta în exercițiu a Consiliului ONG și membră a Consiliului Național Coordonator în domeniul Controlului Tutunului;

2. Asociația „Tinerii pentru dreptul la viață” (TDV), reprezentată de Andrei Gaiu, Director Executiv; dar și Vice-președinte în exercițiu a Consiliului ONG și membru în Biroul Consiliului Național a Tineretului din Moldova;

3. Activist civic Rodion Gavriloi, membru al Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului.