SUA: Primul deces legat de utilizarea țigărilor electronice. Aproape 200 de oameni au ajuns la spital cu boli respiratorii severe

Data publicării: august 26, 2019

SUA: Primul deces legat de utilizarea țigărilor electronice. Aproape 200 de oameni au ajuns la spital cu boli respiratorii severe

Oficialii din domeniul sănătății americane au anunțat vineri despre primul caz de deces posibil legat de utilizarea țigărilor electronice. Pacientul decedat este un adult din statul Illinois, care a contractat o boală pulmonară gravă.

Oficialii de la Centrul de Control și Prevenire a Bolilor au informat că 193 de persoane din 22 de state au contractat boli respiratorii severe și unicul lucru în comun este utilizarea țigărilor care nu ard. Cu toate acestea, cazurile sunt încă în curs de investigare.

Medicii au spus că bolile seamănă cu o vătămare prin inhalare, plămânii reacționând aparent la o substanță caustică. Până în prezent, au fost excluse bolile infecțioase.

Primele cazuri de boală respiratorie severă au fost raportate de la sfârșitul lunii iunie, dar numărul total a crescut rapid în ultima săptămână. Ngozi Ezike, directorul IDPH, a declarat că: „Gravitatea bolilor pe care le întâmpină oamenii este alarmantă și trebuie să înțelegem că folosirea țigărilor electronice și vapingul poate fi periculos”.

Țigările electronice au fost descrise ca o alternativă mai puțin periculoasă la țigările obișnuite care emană fum, însă oficialii din domeniul sănătății sunt îngrijorați de numărul covârșitor al copiiilor și adolescenților care au început să le utilizeze. Cea mai mare parte a îngrijorării s-a concentrat pe nicotină, despre care oficialii din domeniul sănătății spun că este dăunătoare dezvoltării creierelor și ar putea face copiii mai predispuși să ia țigări. De asemenea, s-a descoperit că unele produse conțin alte substanțe potențial dăunătoare, inclusiv substanțe chimice aromatizante, spun specialiștii.

Câteva dintre persoanele care s-au îmbolnăvit au raportat că au utilizat produse conținând THC, principalul component psihoactiv al marijuanei.

Sursa: www.sanatateinfo.md